Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Μια διεφθαρμένη χώρα

"Μα ποια είναι η διαδικασία εύρεσης γυναικολόγου-μαιευτήρα στο νοσοκομείο?
Και τι ακριβώς γίνεται με την αμοιβή του? Πώς παίρνει τα μαύρα? Σου τα ζητάει?"

"Οχι! Δε ζητάει τίποτε. Του τα δίνεις εσύ! Τον παιρνεις τηλέφωνο στο κινητό, κλείνεις ραντεβού, και πας στο απογευματινό του ιατρείο στο πανεπιστημιακό. Την πρώτη φορά του άφησα 100 ευρώ μέσα σε ένα ντοσιέ.  -Γιατρέ, αυτά για έναν καφέ, του λέω. Δεν ειπε τίποτε, σα να μη συνέβη, σαν μην το είδε, σα να μην άκουσε.
Μετά πας μια φορά το μήνα στα απογευματινά ιατρεία. Πληρώνεις 70 ευρώ- νόμιμα- που μοιράζονται μεταξύ γιατρού και νοσοκομείου. Δίνεις κι άλλα 50 μαύρα στο γιατρό. Καμιά φορά έμπαινα λαθραία στο απογευματινό, χωρίς να έχω κλείσει ραντεβού, και του έδινα 100."

"Υπέρηχους, αναλύσεις τις έκανες στο νοσοκομείο?"
"Τις έκανα στο νοσοκομείο αλλά επειδή το μηχάνημα του κ. Ταδόπουλου είναι καλύτερο από του νοσοκομείου, τις έκανα και έξω. Διπλές. Ε, πας με τις εξετάσεις στο γιατρό, τις κοιτάζει, σε κοιτάζει και φεύγεις. Δεν προλαβαίνουν να σου μιλήσουν, έχουν πολύ κόσμο"

"Και στον τοκετό τι γίνεται?"
"Επισκληρίδιος μαύρα 300 και πρέπει να το έχεις προαποφασίσει και να του τα έχεις δώσει προκαταβολικά. Η αμοιβή του γιατρού παίζει. Βασικά δίνεις όσα θέλεις, αλλά όχι λιγότερα από 700"
"Πότε? Πώς του τα δίνεις? Στα ζητάει?"
"Όχι παιδι μου, ΔΕ σου τα ζητάει. Τα δίνουμε μόνοι μας! Μετά τον τοκετό περνάει ο σύζυγος από το γραφείο του γιατρού για να τα "πούνε". Του δίνει διακριτικά τα λεφτά, αυτός κάνει ότι δεν τα βλέπει, και μετά φεύγει."

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

One stop shop!...

"Επειδή οι γιατροί δεν διαβάζουν το αποτέλεσμα της ηλεκτροφόρησής μου, καλύτερα να κάνεις την εξέταση στίγματος στο νοσοκομείο..."

Στο νοσοκομείο δεν υπάρχουν σαφείς ταμπέλες, π.χ. στη λεγόμενη "Γραμματεία" γράφουν "Ραντεβού" και "Ταμεία".  Επίσης, δε λειτουργούν οι Πληροφορίες. Αντί πληροφοριών, υπήρχε ένας ευγενέστατος σεκιουριτάς μιας κάποιας ηλικίας, που έκανε ατύπως και αυτή τη δουλειά.

Δείχνω , λοιπόν, την εκτύπωση του ΕΟΠΠΥ με την εν λόγω εξέταση στο "Ταμεία" και μου λέει "Α, πήγαινε στην αιμοληψία πρώτα και μετά έλα σε μένα. Και γρήγορα γιατί δε θα προλάβεις!" Ήταν 10:00 π.μ.
Πάω στην Αιμοληψία και μου λέει "Α, πήγαινε στη Γραμματεία (βλέπε "Ταμεία") πρώτα γιατί θέλω το barcode και μετά έλα σε μένα. Και γρήγορα γιατί δε θα προλάβεις!".
Πάω πίσω στα "Ταμεία".. "Το και το, πρέπει να μου δώσετε barcode".
"A! δεν είναι γραμμένο στο βιβλιάριο!" "Το ΕΟΠΠΥ δε σας κάνει?" "Όχι, όχι, όχι. Πήγαινε βρες έναν γυναικολόγο να σου τη γράψει, μετά έλα σε μένα, μετά στην Αιμοληψία. Και γρήγορα γιατί δε θα προλάβεις!". "Και που θα βρώ γυναικολόγο?" "Ευθεία κάτω και δεξιά, κυκλοφορούν πολλοί!"
Ευθεία κάτω δεξιά όλες οι πόρτες ήταν κλειστές. Πρέπει να χτυπάς, να εχοχλείς, να διακόπτεις για να βρείς το στόχο σου.

Πίσω στο "Ταμεία" μου έδωσε ένα παραπεμπτικό και μια κόλλα Α4 γεμάτη barcdoes! Τρέλλα!
Και θεώρησε ότι μπορεί να μου τσαλακώσει την εκτύπωση του ΕΟΠΠΥ χωρίς να με ρωτήσει, και να γελάσει απορημένος όταν του είπα "θέλω στην εκτύπωση για το αρχείο μου γιατί περιέχει κι άλλες εξετάσεις που έχω ήδη κάνει", και να συμπληρώσει "μα αφού έκανες τις εξετάσεις, τι να το κάνεις το χαρτί?"

Στην αιμοληψία ήταν ένα άσχετο παλληκάρι που έκανε πρακτική στη φλέβα μου.. τεσπά, πήραμε το αίμα (ευτυχώς έχουν σύριγγες ακόμη), το έβαλαν σε 2 μπουκαλάκια, τα τύλιξαν στο παραπεμπτικό που μου είχε δώσει ο "Ταμεία" και .."Πήγαινε τα δείγματα στο κτίριο Α, μαιευτική Β, εργαστήριο Γενετικής". "Εγώ??? ", "Ναι!!!". "Και που ειναι αυτό το μέρος?" "Α, ευθεία δεξιά"
Ευθεία δεξιά δε θα το έλεγα... Ευτυχώς υπήρχε και ο ευγενής σεκιουριτάς μια κάποιας ηλικίας και με οδήγησε στο ασανσέρ.

Το εργαστήριο γενετικής πήρε πρόσφατα ένα grant και υποτίθεται ότι κάνει και έρευνα, τρομάρα μου!
20 μέρες θα κάνουν για μια ηλεκτροφόρηση! Και ΑΝ... "Μπορεί και να μην έχουμε αποτελέσματα σε 20 μέρες! Πάρτε πρώτα τηλέφωνο. Αλλά μετά τη 1:00 το μεσημέρι" Crazy!

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Transition

Μα, επιτέλους, ποιο το περιεχόμενο του ανυπόγραφου γράμματος του πρωθυπουργού και γιατί κρατείται κρυφό?
Αποφάσισε ο ΣΥΡΙΖΑ αν θα καταγγείλει ή θα αναδιαπραγματευτεί?
Επιτέλους, ποια είναι η αντιπρόταση της Ελλάδας στο μνημόνιο?
Και ποιος πρωτοσκέφτηκε ότι ο λαός πάντα αποφασίζει σοφά?